Bahaman nähtävyydet

Bahaman lippu by Kauko Matka

 

Bahama on upea, tuhatkunta kilometriä pitkä ja kaarevan muotoinen saarivaltio Kuuban ja Floridan välissä. Tämä, yli 700 saarta ja 2.400 luotoa käsittävä saarivaltio, ei siis sijaitse Karibialla, vaan Länsi-Atlantilla. Saaret ovat osa kalkkikivimuodos-telmaa, joka on syntynyt aikojen saatossa korallikerrostumista. Suurin osa saarista kohoaa vain muutaman metrin merenpinnan yläpuolelle. Saarten rannoilta löytyy laguuneja ja koralliriuttoja, joten ei ole ihme, että saarista on kehkeytynyt yksi suoranainen auringonpalvojien, snorklaajien ja sulkeltajien suosikkikohteista

Paikallinen  linja-auto by Kauko Matka

Kun Kristoffer Kolumbus vuonna 1492 oli ensimmäisellä löytöretkellään ylittänyt Atlantin, hän saapui 12.lokakuuta Bahamalle ja saarelle, jolle hän antoi nimen San Salvador eli Pyhä Vapahtaja.Tämä tiedetään, mutta siitä ei ole varmaa tietoa, mille saarelle hän tuon nimen antoi. Arvailuja on monia ja moni saari haluaisi varmasti kunnian siitä itselleen.

Bahaman kukkaloistoa by Kauko Matka

Saarten alkuperäisväestö, intiaanit, tuhoutuivat nopeasti. Englantilaiset valtasivat saariston 1600-luvun alussa, mutta se pysyi pitkään vain rikollisten ja merirosvojen piilopaikkana. Bahamasta tuli brittiläinen siirtomaa vuonna 1783. Autonomian Bahama sai vuonna 1964 ja itsenäinen se on ollut vuodesta 1983. Bahaman saarista vain vain 22 on asuttuja. Maan pinta-ala on hivenen vajaa 14.000 km2 ja väkiluku reilu 370.000. Väestöstä 85% on afrikkalaisperäisiä ja loppu 15 eurooppalaisia.

Port Lucaya Marketplace by Kauko Matka

Nassaussa, saarten pääkaupungissa, joka sijaitsee New Providencen saarella, on suoranainen väestönkeskittymä, sillä siellä asuu liki 250.000 asukasta.. Niin Nassau kuin Grand Bahaman saarella sijaitseva Freeportin kaupunki ovat molemmat erityisesti amerikkalaisten turistien ja suurten risteilyalusten suosiossa. Turismista onkin kehittynyt saarten tärkein tulonlähde. Myös kehittynyt pankki- ja rahoitustoiminta sekä suuri vapaakauppalaivasto ovat nostaneet maan elintason yhdeksi alueen korkeimmista.

Risteilijä Freeportin satamassa Bahamalla by Kauko Matka

Päiväretki Miamista Bahaman Freeportiin

Admiral Toursin bussilla Evergladesissa by Kauko Matka

Useat floridalaiset matkatoimistot myyvät vain päivän tai useamman päivän kestäviä risteilyjä Bahamalle. Olimme miettineet etukäteen, että tällä Miamin reissulla olisi mukava pyörähtää Bahamalla ja saada näin taas yksi maa ”kokoelmaan”. Päätös Bahamalle lähdöstä helpottui merkittävästi, kun jo toisena matkapäivänä huomasimme Miami Beachillä, että sikäläisen kaupan aulassa myytiin Admiral Toursin matkoja ja vielä 30% alennuksella.

Bahamalla on kansainvälinen meininki by Kauko Matka

Matkaa ostaessa kannattaa tarkistaa, että hintaan kuuluu haku hotellilta ja retken jälkeen paluu hotellille, ettei tarvitse maksaa ylimääräisiä taxikuluja. Ennen merimatkaa kannattaa myös tarkistaa matkapäivän sää ja erityisesti tuuliolosuhteet varsinkin jos on taipumusta merisairauteen. Itse huomasimme, että matkapäivälleme oli luvattu reipasta tuulta. Eipä siis muuta, kun liikkeelle ja apteekiin. Apteekista löysimme myyjän ohjeilla matkapahointilääkkeen, jonka piti estää merisairaus ilman.

Port Lucayan huvivenesatama Bahama by Kauko Matka

Herätys Miamissa oli varhain, sillä laiva lähti Port Evergladesin satamasta Fort Lauderdalesta aamulla klo 9.00 kohti Bahamaa. Ja satamassa piti olla jo klo 7.30. Kun pääsimme avomerelle, alkoi laiva keinua ikävästi. Olin ottanut pillerin jo ennen lähtöä eikä merisairaudesta ollut tietoakaan Monella muulla matkaajalla ei ollut yhtä hyvä olo ja niimpä laivan ylempi kerros, joka aluksi täyttyi kokonaan, tyhjeni nopeasti.

Kutsuva kyltti Bahamalla by Kauko matka

Muutamaa tuntia myöhemmin saavuimme Bahamalle Freeportin satamaan, jonne oli saapunut myös pari suurta loistoristeilijää. Olimme jo lähtösatamassa ostaneet kuljetuksen Freeportin satamasta paikalliselle ulkoilma kauppakeskukseen nimeltään ”Port Lucaya Marketplace”. Kauppakeskuksessa,joka muodostui viehättävistä pastellinvärisistä rakennuksista, oli yli 80 liikettä, ravintolaa ja baaria.

Bahamalainen iloisen värinen kioski by Kauko Matka

Matka sujui rattoisasti, sillä linja-automme kuljettaja toimi kyydin ajan myös oppaana kertoillen näkymistä. Ostimme matkamuistoja ja kävimme sylmässä kreikkalaisessa ravintolassa. Paikallinen olut oli hyvää helteessä, mutta kreikkalaisessa ravintolassa ei kyllä ollut mitään muuta kreikkalaista kuin ruokien nimet. Kauppakeskuksen laidalla oli satama, jossa oli toinen toistaan upeampia huvipursia. Kauppakeskuksen reunalla oli Count Baseyn mukaan nimetty aukio, joka iltaisin oli kuulemma huvitteluelämän keskus. Iltapäivän auringossa paikalla oli vain yksi soittaja-laulaja ostosväkeä viihdyttämässä.

Count Basie Square Freeport Bahama by Kauko matka

Jaa

Leave a comment

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Your email is never shared. Required fields are marked *