Italian merkittävimpiä nähtävyyksiä: Pisan kalteva torni

Pisan kalteva torni on varmasti yksi koko maailman kuuluisimmista rakennuksista. Tämän tornin, jos minkä rakentaminen, osoittaa meille sen, ettei missään asiassa kannata tehdä liian hätäisiä johtopäätöksiä. Kuinkahan moni tämänkin tornin tietäisi ja oilsi siitä milläänlailla kiinnostunut, jos seisoisi suunnitellusti aivan suorana paikallaan.

Pisan kaupunki sijaitsee Toscanassa  Arno-joen varrella noin 10 km päässä merestä. Pisan kaupunkivaltio eli suuruudenaikaansa 1000- ja 1100-luvuilla. Kaupungin vauraus perustui sen oivaan sijaintiin. Roomasta lähtenyt rannikkotie Via Aurelia jakaantui kaupungin kohdalla useaksi merkittäväksi kauppatieksi. Pisa sijaitsi myös koko alueen parhaan luonnosataman äärellä. Sen hallussa oli parhaimmillaan koko läntisen Välimeren kauppa ja mm. Korsikan ja Sardinian saaret.

Kaupungin suuruuden aika ja sen mukanaan tuoma vauraus näkyvät edelleen tässä upeassa kaupungissa. Loistavin tuosta ajasta kertova kokonaisuus on kiistatta Piazza dei miracoli eli Ihmeiden aukio. Siitä käytetään myös nimeä Piazza del Duomo eli Tuomiokirkon aukio. Tuomiokirkko rakennettiin pääosin vuosina 1063-1118, mutta lopullisesti saatiin valmiiksi vasta vuoden 1200 tienoilla.

Kokonaisuuteen kuului myös  pyöreä ja erikoisen  kupolin peittämä kastekirkko. Sen rakennustyöt käynnistyivät vuonna 1153. Aivan valmiiksi se saatiin vasta 1300-luvulla.

Aukion kolmas rakennus Camposanto-hautausmaa, johon kuuluu myös aikakauden freskoilla koristeltu galleria.

Tuomiokirkon kellotornin eli kuusuisan Pisan kaltevan tornin rakennustyöt alkoivat vuonna 1173 Bonanno Pisanon johdolla. Rakennustyöt katsottiin kuitenkin  viisaimmaksi lopettaa viittä vuotta myöhemmin, kun torni alkoi kallistua maaperän antaessä periksi. Rakennustyöt jatkuivat vasta vajaan sadan vuoden tauon jälkeen kolmen aiemman kerroksen päälle neljä uutta. Stten taas pidettiin pitkä tauko. Valmiiksi 55 metriä korkea ja kahdeksan kerroksinen torni tuli joskus 1300-luvun puolivälissä, kun ylin kerros rakennettiin ja kellot asennettiin.

Torni jatkoi kallistumistaan hitaasti, mutta varmasti. Vuonna 1550 tornin perustan ja 8. kerroksen vöälinen kallistuma oli 3.8 metriä, vuonna 1910 4.02 metria ja vuonna 2000 jo 4.40 metriä. Tilannetta pidettiin vakavana ja jo seuraavana vuonna aloitettiin korjaustoimet, jotka saatiin valmiiksi vuonna 2009. Nyt tornin pitäisi pysyä sopivasti kallellaan ainakin seuraavan 300 vuoden ajan.

Jaa

Leave a comment

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Your email is never shared. Required fields are marked *