Charlotte Amalie St. Thomas Yhdysvaltain Neitsytsaaret nähtävyydet

Charlotte Amalie by KAuko MAtka

Lukuisista saarista ja koralliriutoista muodostuvat Neitsytsaaret ovat osa Pieniä-Antilleja ja ne sijaitsevat Puerto Ricon itäpuolella Karibianmeressä. Kristoffer Kolumbus löysi saaret vuonna 1493. Hän nimesi saaret Pyhän Ursulan ja 11.000 neitsyestä kertovan legendan mukaan. Saarista läntisimmät kuuluvat nykyisin Yhdysvalloille. Nämä saaret tunnetaan nimellä Yhdysvaltain Neitsytsaaret ja ne ovat hallinnollisesti Yhdysvaltain autonominen territorio.

3002

Saarista itäisemmät ja pienemmät kuuluvat Britannialle. Brittiläiset Neitsytsaaret ovat hallinnollisesti Britannian itsehallintoalue. Saarista suurimmat ovat vuoristoinen Tortola, Virgin Gorda, Anegada ja Jost Van Dykes. Näiden lisäksi löytyy vielä 36 pientä korallisaarta ja luotoa.

Karibian kartta St. Thomas by Kauko Matka

 

Saint Thomas kuului pitkään Tanskalle

Koko Länsi-Eurooppa, mukaanlukien Tanska-Norjan kuningaskunta, innostui 1600-luvulla Länsi-Intian tarjoamista mahdollisuuksista rikastumiseen. Tanska-Norja onnistuikin luomaan “Atlantin pienoissiirtomaavallan”, johon kuului kauppakonttorin lisäksi plantaasisiirtokuntia Länsi-Intiassa ja linnoituksia Afrikan rannikolla. Tanskalle kuului parhaimmillaan 3 suurempaa ja 65 pienempää saarta.

St. Thomas By Kauko Matka

Tanskalaisten vaikutus alkoi Länsi-Intiassa vuonna 1672, kun Jörgen Iversen otti Tanskan kuninkaan nimissä Saint Thomasin asumattoman saaren haltuunsa. Myös Englanti ja Espanja olivat vaatineet saarta. Tilanne ratkesi, kun Englanti ilmoitti tukevansa tanskalasia ja ottavansa heidät suojelukseensa. Englantilaiset pyrkivät näin toimiessaan luomaan vastapainoa hollantilaisille. 1600-luvun lopulla Saint Thomas hyötyi oivasta luonnonsatamastaan ja vallinneesta sota-ajasta, kun sotivien maiden lippujen alla purjehtineet laivat tarvitsivat puolueettoman sataman rahtinsa hoitamiseen.

St. Thomas upeaa vehreyttä by Kauko Matka

Saaren asuttaminen ei ollut helppoa. Lähtijöitä oli niukasti ja merimatka oli tosi rankka. Tanskasta nimittäin lähti 1670-luvun alkupuoliskolla kaikkiaan 324 henkeä, mutta näistä oli merimatkan ja saarella vietetyn puolen vuoden oleskelun jälkeen hengissä enään vain 64. Saarelle saatiin kuitenkin siirtolaisia Alankomaiden ja Englannin siirtokunnista raivaamaan ja kyntämään niin, että vuonna 1715 saaren kaikki maa oli viljeltynä. Saarella asui tuossa vaiheessa 547 valkoihoista ja yli 3000 orjaa Afrikasta.

2779

Tanskalaiset katsoivat tarvitsevansa lisää maata viljelyksilleen ja onnistuivatkin saamaan Saint Johnin saaren haltuunsa, mitä se oli vaatinut aina vuodesta 1675 lähtien. Saaren varsinainen asuttaminen alkoi vuonna 1715. Tanska hankki vielä yhden saaren, kun se vuonna 1733 osti Ranskan kuninkaalta Saint-Croix-saaren. Saari oli tuolloin asumaton, mutta siitä kehkeytyi 1700-luvulla tuotteliain Tanskan 3:sta plantaasisiirtokunnasta.

U.S. Virgin islands, tuttu rommimerkki on täältä kotoisin by Kauko Matka

1800-luvulla orjakaupan kieltäminen teki sokerin viljelystä kannattamatonta ja Tanska katsoi viisaimmaksi luopua saarista. Se tarjosi saaria Yhdysvalloille ensi kerran jo 1867, mutta tuloksetta. Tanska ja Yhdysvallat pääsivät saarista sopimukseen vasta vuonna 1916, kun Yhdysvallat osti saaret 25 miljoonalla dollarilla. Kauppaan ei vielä tuolloin kuulunut Water Island,mistä kaupat tehtiin 10.000 dollarilla vuonna 1944.

Yhdysvaltain Netsytsaaret by KAuko Matka

Charlottie Amalie ja Saint Thomas nähtävyydet

Charlottie Amalie sijaitsee St. Thomas saarella. Se on Yhdysvaltain Neitsytsaarten pääkaupunki ja myös sen suurin kaupunki. Kaupunki perustettiin tanskalaisten toimesta vuonna 1672. Kaupungin nimi oli Taphus aina vuoteen 1791, jolloin kaupunki nimettiin uudelleen. Tuolloin kaupunki sai nimen Amalienborg Tanskan tuolloisen kuningattaren mukaan. Yhdysvalloille siirtymisen jälkeen nimi kääntyi englanninkieliseen muotoon Charlotte Amalie.

Charlottie Amalie sijaitsee St. Thomasin saaren etelärannalla. Kaupungin satama on varmasti yksi Karibian meren hienoimpia ja myös vilkkaimpia risteilyalusten vierailukohteita.

2784

Kaupungin keskustan kapeat kadut ja siirtomaa-aikaiset rakennukset näyttävät paljolti samalle kuin ne näyttivät 1800-luvulla, jolloin kaupunki oli yksi Länsi-Intian tärkeimpiä kaupallisia keskuksia.

Charlotte Amalie vilkas rantakatu by Kauko Matka
Vilkas kaupankäynti rikastutti paikallisia kauppiaita. Kauppaliikkeet sijaitsivat rannalla mutta omat talonsa rikkaat kauppiaat rakennuttivat kaupunkia ympäröiville rinteille upeita valkoisia taloja. Sieltä aukeni mahtava näköala satamaan ja siellä kävi mukava tuulenvire muuten niin paahtavassa helteessä.

Charlotte Amalie St. Thomas by Kauko Matka

Näköala toimii myös toiseen suuntaan, sillä risteilymatkustaja ei laivasta ulostullessaan voi kuin ihailla avautuvaa näkymää itse kaupunkiin ja ympäröiville rinteille.

2817

St. Thomasin saari on 4 mailia leveä ja 13 mailia pitkä, joten saaren upeat rannat ovat uimareiden, snorklaajien ja sukeltajien helposti tavoitettavissa taksilla. Paikallisilla,

 

2749

virallisen lisensin omaavilla, 4-12 hengen avo-busseilla ( katso kuva) on kiinteät hinnat.

 

2753

Jos ostosten teko kiinnostaa, olet ostajien paratiisissa. Koko Karibia on sinällään tunnettu dytu free – ostomahdollisuuksista, mutta monien ja varsinkin amerikkalaisten mielestä St. Thomas on niistä kaikkein merkittävin.

St. Thomas jää vain kaipuu by Kauko Matka

 

Jaa

Leave a comment

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Your email is never shared. Required fields are marked *