Seychellien nähtävyydet

Mahtava auringonlasku  Seychelleillä by Kauko Matka

Seychelleistä voisi leikkisästi sanoa, että nämä saaret olivat kyllä paikalla, kun “luontoäiti” jakoi parhaat lahjansa. Tämä näkemys tietysti edellyttää sitä, että pitää mahtavista hienohiekkaisista ja palmujen reunustamista rannoista.

Upea  maisena Mahelta

Sinisen ja vihreän eri sävyissä kimalteleva, kristallinkirkas, merivesi ja sen pinnan alta löytyvät trooppisten kalojen ja korallien tarjoamat näkymät saavat uimarit, snorklaajat ja sukeltajat innostumaan. Seychellejä pidetään yhtenä maailman hienoimmista luksuskohteista, joka on varsinkin häämatkalaisten suosiossa. Kesällä 2013 siellä oli mm. Ruotsin prinsessa Madeleine aviomiehineen.

seychellien lippuja Victoriassa

Seychellien nimi on monille tuttu, mutta sen sijoittaminen kartalle saattaakin sitten olla jo varsin vaikeaa. Seychellien lähes paratiisimainen saariryhmähän sijaitsee, 4-10 astetta päiväntasaajan eteläpuolella, ylhäisessä yksinäisyydessään Madagaskarin koillispuolella Intia valtameressä. Näin voi hyvin sanoa, sillä Seychellien pääsaarelta Mahélta on Afrikan itärannikolle matkaa noin 1600 kilometriä ja Intian rannikolle yli 2700 km. Seychellit muodostuu kaikkiaan yli 100 saaresta, joista noin 40 graniittisaarta kohoaa merenalaisesta vuoristoharjanteesta. Loput saaret ovat korallisaaria.

Seychellien Maheella on todella vehreätä by Kauko Matka

Koko maan maapinta-ala jääkin reiluun 450 km2 eli Seychellit on pinta-alaltaan Afrikan pienin maa. Seychellien saarista vain 4 suurinta (kaikki graniittisaaria )on pinta-alaltaan yli 4 km2 laajuisia. Nämä pääsaaret ovat Mahe, Praslin, Silhouetten ja La Digue. Seychellien väkilukukin on Afrikan alhaisin eli noin 90.000. Merkillepantavaa on, että seychelliläisistä asuu noin 98% edellä mainituilla neljällä saarella. Seychelliläisistä 93.8% on aasilais-afrikkalais-eurooppalaista sekoitusta. Tämän lisäksi löytyy malagasseja, kiinalaisia ja brittejä. Viralliset kielet ovat englanti, ranska ja kreoli.

 

 

Paikallinen rantakauppias Seyhelleillä by Kauko Matka

Ranskalaiset kiinnostuivat 1750-luvun vaiheilla näistä asumattomista saarista ja ja lähettivät sinne ensimmäiset siirtolaiset 1768. Kiinnostuksen taustalla oli halu ruveta viljelemään mausteita, joista Euroopassa maksettiin kovia hintoja. Seychellit on muuten saanut nimensä ranskalaisten tai tarkemmin sanottuna ranskalaisen meriupseerin Moreau de Sechelles´in mukaan. Seuraavien vuosikymmenten aikana englantilaiset ja ranskalaiset kiistelivät saarista moneen otteeseen. Lopullinen ratkaisu kiistalle saatiin, kun vuonna 1814 solmitussa Pariisin rauhassa saaret määrättiin englantilaisille. Seychellit itsenäistyi vasta vuonna 1976.

Seychelleille  tyypillisiä kallioita by Kauko Matka

Suomesta ei ole suoria lentoja Seychelleille, vaan sinne matkustaminen vaatii yleensä kaksi välilaskua. Itse lensimme Air Berlinillä Berliiniin ja sieltä edelleen Abu Dhabiin. Abu Dhabista lennettiin edelleen Air Berlinin lipulla Seychelleille, mutta lentoyhtiö vaihtui Emirates Airlineen. Jos haluaa selvitä matkasta 1 vaihdolla, on hyvä tietää, että saksalainen Condor lentää kerran viikossa Frankfurtista suoraan Seychelleille.Omat lentomme sujuivat varsin mallikkaasti, mitä nyt paluumatkalla jouduimme Abu Dhabissa laittamaan juoksuksi.

Paikallinen talo vehreyden keskellä Seychelleillä by Kauko Matka

Myös menomatkan viimeinen lasku Seyhelleillä säväytti vähän meitä enemmänkin lentäneitä. Kone oli nimittäin jo melkein melkein laskeutunut kiitoradalle, kun tuuli jotenkin heilautti konettamme. Tuolloin koneemme kapteeni joutui lyömään moottorit täysille ja ei muuta kuin takaisin korkeuksiin. Toinen laskuyritys Victorian kansainväliselle lentokentälle onnistuikin sitten aivan hyvin.Lentokentän edessä lähdimme taksilla kohti hotelliamme Coral Strand Beachiä. Mahen saarella on 60-70 uimarantaa ilmoittajasta riipuen. Hotellimme sijaitsi niistä ehkä kuuluisimman, Beau Vallon Bayn rannalla.Hotellimme osuva tunnus Seychelleillä  by Kauko Matka

Ajomatka sinne kulki läpi Seychellien pääkaupungin Victorian. Pääkaupungissa asuu noin 25.000 asukasta ja se on yksi maailman pienimmistä pääkaupungeista. Viehättävän kaupungin yksi harvoista nähtävyyksistä on vilkkaassa risteyksessä seisova metallinen Lontoon Big Benin “pikkuveli”.

Lontoon Big Benin "pikkuveli" Victoriassa Seychelleillä by Kauko Matka

Tämän 28 km pitkän ja 8 km leveän saaren maisemaa hallitsee yli 900 m korkea keskellä saarta seisova Morne Seychellois vuori. Vuoren olemassaolo näkyi hyvin myös liikenteessä, sillä kapeat joskin asfaltoidut tiet veivät kiemurrellen ylös tai alaspäin matkan kohteesta riippuen. Tämän saimme kokea selvimmin, kun lähdimme kokopäiväretkelle eli tekemään saarikierroksen.

Upea maisema hotelimme katolta nähtynä by Kauko Matka

Kuljettajana ja oppaana toimi entinen poliisi, joka jaksoi kertoa Seychelleistä ja erityisesti Mahen saaresta kaiken mahdollisen. Erityisesti hän tutustutti meitä saaren kasvillisuuteen ja ennenkaikkea erilaisiin hedelmiin ja mausteisiin. Hän näytti mm., miten kanelia saadaan kanelipuun kuoresta taidokkaasti leikkaamalla. Vierailimme myös teeviljelmillä ja -tehtaalla kuin myös rommitehtaalla.

Paikallinen rommitehdas Seychelleillä by Kauko Matka

Seychellien kuuluisa pähkinäpuu Coco-de-Mer kasvaa vain Praslinin saarella, maailmanperintökohteeksi nimetyllä Vallee de Mayn luonnosuojelualueella. Puu voi kasvaa 30 metriseksi. Ensimmäiset, jopa 20kg painoiset, pähkinänsä puu tuottaa vasta 7 vuoden ikäisenä. Suuren kuuluisuutensa tämä maailman suurin siemen on saanut erikoisen muotonsa vuoksi. Pyöreän takamuksen muotoisen muotonsa vuoksi “rakkauspähkinä” on sille mitä osuvin lempinimi.

Seychellesin kuuluisia kookospähkinöitä by Kauko Matka

Seychellien toinen maailmanperintökohde on neljän korallisaaren muodostama ja koralliriutan ympäröimä Aldabran atolli. Kohde tunnetaan siitä, että siellä asustelee maailman suurin jättiläiskilpikonnapopulaatio.

Seychellesien kuuluisa kilpikonna patsaana by Kauko Matka

Jaa

Leave a comment

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Your email is never shared. Required fields are marked *