Amerikan Yhdysvallat (USA) matkakohteena

Amerikan Yhdysvallat, USA tai kotoisasti vain Amerikka on 50 osavaltion muodostama liittotasavalta Pohjois-Amerikassa. Etelä-pohjoissuunnassa sen rajanaapureita ovat  Meksiko ja Kanada. Lännessä rajana on Tyynivaltameri ja idässä Atlanti. Osavaltioista yksi eli Hawaiji sijaitsee Tyynellämerellä ja Alaska puolestaan mantereen luoteiskolkassa Kanadan yläpuolella. Tämän lisäksi Yhdysvalloille kuuluu mm. joukko Tyynenmeren ja Karibian saaria.

Yhdysvaltojen kokonaispinta-ala on peräti 9.327.610 neliökilometriä eli se on  lähes euroopan mantereen kokoinen, ja niinpä se onkin pinta-alaltaan maailman neljänneksi laajin valtion. Sen pinnamuodot voitaisiin tiivistää niin, että maan itäosissa on vanha ja kulunut Appalakkien vuoristo ja lännessä puolestaan paljon tuoreempi ja samalla myös teräväpiirteisempi Kalliovuoret. Näiden kahden vuoriston välii jää valtaisa ja maaperältään erinomaisesti viljelykseen sopiva preeria-alue. Maan laajuudesta kertonee hyvin myös se, että Yhdysvaltain aika poikkeaa Suomen ajasta 7:stä 11:iin tuntiin. Pelkästään Pohjois-Amerikassa on käytössä kolme aikavyöhykettä.

Yhdysvaltojen ilmasto-olosuhteista puhuttaessa on muistettava, että kyse on valtavasta mantereen kokoisesta alueesta. Pelkistäen voisi sanoa, että suuressa osassa Yhdysvaltoja on mantereinen ilmasto, joka rannikoilla muuttuu lauhkeammaksi. Sadannesta läntisestä pituuspiiristä itään päin mentäessä ilmasto vaihtelee pohjoisen kosteasta mannerilmastosta etelän kostaan subtrooppiseen ilmastoon. Floridan eteläkärki ja Havaiji ovat puolestaan tropiikkia. Suuret tasangot sadannen pituuspiirin länsipuolella ovat osa kuivaa ilmastoa. Suurin osa läntisistä vuoristoista ja lounaisista aavikoista kuuluu aro- tai aavikkoilmastoon. Kalifornian rannikolla oleva alue kuuluu välimerenilmastoon ja Oregonin ja Washingtonin rannikkoalueet meri-ilmastoon. Suurin osa Alaskasta on puolestaan subarktista tai niin sanottua napailmastoa.

Väkeä tässä kaikkien “kansojen sulatusuunissa” asuu kaikkiaan kolmanneksi runsaimmin maailmassa eli noin 300 miljoonaa.Väestöstä eurooppalaista alkuperää on 83.5%, afrikkalaisia 12.5 %, aasialaisia 3.3  ja intiaaneja sekä inuiteja 0.8%. Yhdysvaltain virallinen kieli on englanti, mutta espanjaa puhuvien määrä kasvaa kokoajan uusien siirtolaisten pyrkiessä maahan kovalla innolla osin laittomillakin keinoilla.

Maan pääkaupunki on Washington DC (siitä tarkemmin omassa osiossa). Muita merkittäviä kaupunkeja on muun muassa New York, Los Angeles, San Francisco, Hawaijin Honolulu, Las Vegas ( myös näistä viidestä omat osionsa tulossa) St. Louis ja Chicago.

Yhdysvalloissa sähkövirran jännite on  110 V eli eri kuin Suomessa (230 V ). Suomalaiset laitteet toimivat kyllä Yhdysvalloissa, mutta hieman ”laiskemmin”. Pistokkeetkin ovat erilaiset kuin Suomessa, joten suomalaisten sähkölaitteiden käyttöä varten tarvitaan sovitin eli adapteri. Yhdysvalloista Suomeen tuodut sähkölaitteet eivät kestä Suomessa käytettävää korkeampaa 220 V jännitettä, vaan niiden käyttöä varten tarvitaan muuntaja.

Matkapuhelinten käyttö on Yhdysvalloissa yleistymässä, mutta useimmissa talouksissa on yhä käytössä lankapuhelin.  Matkapuhelinjärjestelmä Yhdysvalloissa on erilainen kuin Suomessa ja niinpä tavallinen kaksitaajuuspuhelin ei toimi siellä, vaan siellä tarvitaan kolmitaajuus-puhelin.Tarkista liittymäsi kuuluvuus sekä puhelujen hinnat matkapuhelinoperaattoriltasi ennen matkalle lähtöä. Turistit voivat halutessaan ostaa Yhdysvalloista niin sanotun prepaid-liittymän, joka veloittaa sekä lähtevistä että vastaanotetuista puheluista.

Valuutta: Yhdysvaltojen valuutta on yhdysvaltain dollari (USD), joka jakautuu 100 centtiin. Seteleitä, jotka ovat hyvin saman värisiä ja kokoisia, on 1, 2, 5,10, 20, 50 ja 100 dollarin arvoisia.

Tarkkuus onkin siis enemmän kuin  tarpeen varsinkin kun liikkeelle on laskettu myös uusia erinäköisiä seteleitä. Tämä koskee 5-100 dollarin seteleitä.  Käteisen ohella myös vakuutetut matkasekit ovat hyvä vaihtoehto Yhdysvaltoihin matkustettessa varsinkin jos mukana on suurempi summa rahaa. Sekkien numerot tulee pitää tallessa ja eri paikassa kuin sekit.

Luottokortti on lähes välttämätön Yhdysvalloissa. Sitä tarvitaan varsinkin matka-, hotelli- tai vuokra-auton varauksia tehdessä. Tunnetuimmat luottokortit VISA, AMEX, MasterCard, EuroCard sekä VisaElectron hyväksytään yleisesti.

Myyntivero:  Kun Yhdysvalloissa tekee ostoksia, tulee muistaa, että hinnat on ilmoitettu ilman myyntiveroa. Tämä vero lisätään tuotteen hintaan vasta maksun yhteydessä. Veron määrä vaihtelee osavaltioittain ja sen määrä on hyvä selvittää ainakin ennen suurempien ostosten tekoa. Esimerkiksi Washington D.C:ssä veron määrä on 10 %.

Hurrikaaneja eli pyörremyrskyjä esiintyy kesä-marraskuussa. Liittovaltion sääpalvelun ja National Weather Service  -verkkosivuilta voi tarvittaessa seurata alueellisia säätietoja ja myrskyvaroituksia . Hirmumyrskyn uhatessa tulee seurata paikallisten viranomaisten tiedotteita ja noudattaa niissä annettuja ohjeita. Yhdysvalloissa on myös maanjäristysalttiita seutuja, kuten San Franciscon alue. Myös tulivuoria löytyy niin mantereelta kuin Hawaijilta.

Jaa

Leave a comment

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Your email is never shared. Required fields are marked *