California dreaming, Kalifornia Usa

Uskoisin, että Kalifornia-nimen mainitseminen tuo meistä useimmille mieleen positiivisia mielikuvia. Osalla mieleen tulee kuuluisa “Villin lännen” aika tai suuri, aina Suomeen astikin vaikutuksensa ulottanut kultakuume 1800-luvulla. Osa yhdistää nimen välittömästi San Franciscon ja Los Angelesin kaupunkeihin, Hollywoodin filmeihin ja filmitähtiin sekä yleensä rikkaaseen elämään.

Joillekin koko paikka saattaa tuntua jotenkin pelottavalle, koska monet television jännityssarjat ja elokuvien tapahtumat on sijoitettu  juuri Kaliforniaan. Oleellisinta on kuitenkin se, että Kalifornia kiistatta tunnetaan lähes koko maailmassa. Se on saavutus, josta moni pienehkö itsenäinen maakin saa turhaan uneksia.

Kalifornia on asukasluvultaan USAn suurin osavaltio yli 35  miljoonalla asukkaallaan ja kolmanneksi laajin 411 000 neliökilometrillään. Kalifornian talvi on kuin sateinen kesä Suomessa. Muulloin sää on aurinkoinen, kuuma ja kuiva. Alueen luonnonvarainen kasvillisuus on samanlaista kuin Välimerenmaissa Euroopassa eli nahkealehtisiä puita ja pensaita.

Osavaltion eteläosa on kuivaa Mojoven aavikkoa, pohjois- ja keskiosa hedelmällistä Kalifornianlaaksoa. Laaksojen rinteillä kypsyvät persikat, mantelit sitrushedelmät ja viinirypäleet. Laaksojen pohjalta taas löytyy laajoja vihannesviljelmiä. Vaikkei Kalifornian tämä puoli välttämättä tunnukkaan tutulle, on meistä jokainen varmaan syönyt Kalifornian rusinoita sekä luumuja ja ainakin jotkut juoneet kalifornialaisia hyviä viinejä.

Kuuman ja kuivan kesän aikana viljelmien kastelusta huolehditaan laajalla kasteluverkostolla.  Idässä on kuulu ja mahtava Sierra Nevadan vuoristo, jossa voi ympäri vuoden hiihtää.

HIUKAN KALIFORNIAN  HISTORIAA

Ensimmäiset eurooppalaiset löytöretkeilijät vierailivat 1500-luvulla Kaliforniassa. Alueen löysi, kuten meillä eurooppalaisilla on tapana jotenkin harhaanjohtavasti ilmaista ensimmäinen eurooppalaisen paikalle tekemä vierailu, espanjalainen konqvistadori Cortes. Hänhän on saanut paljon enemmän “mainetta”kuuluisan Inkavaltion tuhoamisesta.   1700-luvulla jesuiitta- lähetysaarnaajat tulivat alueelle ja rakensivat Kaliforniaan kaikkiaan 21 lähetysasemaa intiaaneihin kohdistuneen lähetystyön keskuksiksi. Jesuiittojen jälkeen asemia ryhtyivät hoitamaan fransiskaani-munkit, joita vieläkin löytyy Kaliforniasta.

Alue pysyi Espanjan omistuksessa aina vuoteen 1823, jolloin siitä Meksikon itsenäistyessä tuli sen maakunta. 1840-luvulla USA alkoi kiinnostua alueesta, jolle oli jo siirtynyt amerikkalaisia yrittäjiä. Pientä rajariitaa hyväksikäyttäen USA aloitti sodan Meksikoa vastaan vuonna 1845. Meksiko joutuikin kolmivuotisen sodan jälkeen vuonna 1848 luopumaan Kaliforniasta ja Uuden Meksikon alueesta. Yhdysvaltain osavaltion oikeudet Kalifornia sai vuonna 1850 eli erittäin nopeasti.

Jaa

Leave a comment

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Your email is never shared. Required fields are marked *