Key Westin ja Florida Keysin nähtävyydet

 Retkibussimme Miami-Key West by Kauko matka Floridan löytäjänä tai siis oikeammin ensimmäisenä paikalla käyneenä eurooppalaisena pidetään espanjalaista tutkimusmatkailijaa ja konqvistardoria Juan Ponce de Leonia. Florida Keysin saariketju julistettiin osaksi Yhdysvaltoja vuonna 1822. Suuren yleisön tietouteen saariketju tuli kuitenkin liikemies Henry Flaglerin ansiosta, kun hänen rakennuttamansa Key Westin ja Miamiin yhdistävä rautatie avattiin liikenteelle vuonna1912. Tämä rautatie tunnettiin nimellä Florida East Coast Railway Key West Extension. Rata nousi lomanviettäjien suosioon erityisesti kieltolain aikana, koska se oli osa juna-laiva-juna-yhteyttä Kuubaan, jossa kieltolakia ei ollut. New Yorkista pääsi kätevästi junaa vaihtamatta Key Westiin, mistä oli enää vain 150 kilometrin laivamatka Havannaan. Vanha katkaistu silta matkalla Key Westiin  by Kauko matka Kieltolain lakkauttamisen jälkeen liikenne radalla hiljeni merkittävästi. Kun tämän lisäksi alueella liikkuvat hirmumyrskyt kohtelivat rataa erittäin kaltoin, myytiin se vuonna 1935 Floridan osavaltiolle. Osavaltio rakensi radan paikalle tien, joka avattiin liikenteelle vuonna 1938. Lukuisat vanhat säilyneet, joskin huonokuntoiset, rautatiesillat todentavat nykypäivän matkaajallekin rautatien historiaa.

Yksi Florida Keysin upeista silloista by Kauko Matka

Yhdysvaltain mantereen eteläisimmän kaupungin, Florida Keysin saariketjun eteläkärjessä sijaitsevan, Key Westin tulisi kuulua jokaisen Floridan kävijän matkaohjelmaan ja useammastakin syystä. Ensinnäkin jo pelkkä ajomatka Key Westiin on kokemus isolla K:lla. Tämä ei ole liioittelua, sillä reitti kulkee peräti 45 saaren ja niitä yhdistävien 42 sillan kautta. Ei siis ihme, että monet pitävätkin reittiä vähintäänkin yhtenä maailman kauneimmista. Matkaa Miamin lentokentältä Key Westiin kertyy liki 250 kilometriä, joten ajoaikaa on varattava ainakin 3-4 tuntia ja joskus enemmänkin.

Edelleen matkalla Key Westiin by Kauko Matka

Perillä oletkin sitten itseasiassa jo likenpänä Kuuban pääkaupunkia Havannaa kuin Miamia. Miamista voi myös lentää Key Westiin. Se on myös yksi monien loistoristeilijöiden vierailukohteista.

Risteilijä Key Westissä by Kauko Matka

Oma retkemme Key Westiin alkoi aamuvarhaisella, jolloin muuten niin vilkkaan Miamin liikenne oli vasta heräämässä. Pidimme kahvipaussin Key Largossa.n saariketjun saarista suurin ja ensimmäinen heti mantereelta poistumisen jälkeen. Joku saattaa muistaa samannimisen synkän elokuvan, jonka tähtinä olivat muun muassa Lauren Bacall ja Humphrey Bogart. Bogart muistetaan myös toisesta, Key Largossa kuvatusta elokuvasta,”African Queen”. Saaren erikoisuuksiin kuuluvat Yhdysvaltain ensimmäinen vedenalainen luonnonpuisto ”John Pennekamp Coral Reef State” sekä maailman ensimmäinen vedenalainen hotelli ”Jules Undersea Lodge”. Monet pitävätkin Key Largoa oikeana sukellusmaailman pääkaupunkina eikä suotta. Kalastusmaailman pääkaungiksi puolestaan tituleerataan Key Islamoradaa.

Key West by Kauko Matka

Key Westissä on tarjolla monenlaista nähtävää. Itse olimme ostaneet jo linja-autosta retken Glassbottom Boatille, jolla päästiin katselemaan koralliriutan värikkäitä kaloja. Reissu oli kuitenkin selvä pettymys, sillä ties minne kaikki värikkäät kalat olivat menneet. Maisemat sentään olivat hienoa katseltavaa.

 

Seuraavaksi tutustuimme Key Westin nähtävyyksiin.On heti alkuun todettava, että tämä 25.000 asukaan kaupunki jo itsessään on todella näkemisen arvoinen. Kääntääpä nimittäin päänsä mihin suuntaan tahansa, näkee toinen toistaan hienompia ja hyväkuntoisempia pastellinvärisiä ”piparkakkutaloja”.

Key Westin upeaa arkkitehtuuria by Kauko Matka

Ei siis ihme, että monet kuuluisuudet ovat asuneet tässä varmasti inspiroivassa paikassa. Olimme ostaneet valmiiksi ”Old Town Rolley Tourilta” opastetun ajelun, joka kiersi kaikki kiintoisat paikatKey Westin kiertoajelu on alkamassa  by Kauko Matka

Vaunusta sai myös hypätä pois tai siihen takaisin, millä pysäkillä tahansa, jos halusi tutustua johonkin kohteeseen tarkemmin. Itse katselimme tarkemmin muun muassa Yhdysvaltain eteläisintä pistettä .Key West ja Usan eteläisin piste by Kauko Matka

Key Westin ehkä kuuluisin nähtävyys on nobelkirjailija Ernst Hemingwayn kotimuseo. Hemingway ihastui aikoinaan Key Westiin läpikulkumatkalla niin paljon, että hankki sieltä oman talon 1931, joka toimi hänen kotinaan  aina vuoteen 1939.

Ernst Hemingwayn kotimuseo Key West  by Kauko Matka

 

Kukkotappelut olivat ennen niiden kieltämistä suosittua ajanvietettä Key Westissä. Kukkoja näkee kaupungin kaduilla kuitenkin edelleen.

Kukko Key Westin kadulla by Kauko Matka

Mahtava auringonlasku sinetöi mitä mielenkiintoisimman päivän Key Westissä.Mahtava auringonlasku Key Westistä palattaessa by Kauko Matka

 

 

 

 

Jaa

Leave a comment

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Your email is never shared. Required fields are marked *