Yhdysvaltain pääkaupungin Washington D.C.:n nähtävyydet

Washington DC (lyhenne sanoista District of Columbia) Yhdysvaltojen pääkaupunki, on varmasti niin television, elokuvien kuin lehtienkin palstoilta tuttu liki jokaiselle maapallon asukkaalle. Tämä ei sinällään ihme, sillä Yhdysvallathan on aina Neuvostoliiton luhistumisesta saakka ollut kiistatta maailman johtava maa niin sotilaallisesti, poliittisesti kuin taloudellisestikin.

Washington DC:n pinta-ala on 176 km2, ja tällä alueella asuu liki 600.000 ihmistä. Todellisuudessa kaupunki on levinnyt selvästi rajojensa ulkopuolelle. Onkin merkille pantavaa, että kaupunki on osa Baltimore–Washington Metropolitan Area:a, jolla asuu yli 8 miljoonaa asukasta. Pääkaupungin asukkaista reilu puolet  on mustia. Valkoisten osuus on vajaa 40%.

Kaupungissa on erinomaisesti toimiva metroliikenne, jolla pääsee lähelle nähtävyyksiä. Ehkäpä kätevin tapa tutustua keskustan nähtävyyksiin on ostaa lippu kaksikerrosbussiin ja jäädä pois aina haluamiensa nähtävyyksien kohdalla

Miten Washington DC:stä tuli Yhdysvaltain pääkaupunki

Yhdysvallat, joka tuohon aikaan käsitti 13 siirtokuntaa, julistautui itsenäiseksi 1776 oltuaan sitä ennen pitkään Britannian siirtomaana. Itsenäinen valtakunta päätti vuonna 1790, että se tarvitsisi oman kiinteän pääkaupungin, sillä siihen saakka pääkapunkima olivat toimineet eri kaupungit pääosin Pennsylvaniassa ja New Jerseyssä. Päätettiin myös, että kaupunki rakennetaan alusta pitäen ja koskemattomaan paikkaan.

Pohjoisvaltiot kannattivat pääkaupungiksi Philadelphiaa. Yhdysvaltain ensimmäinen presidentti, George Washington kuitenkin määräsi kaupungin paikaksi Potomack-joen suistoalueen.  Uutta pääkaupunkia ei sijoitettu minkään yksittäisen osavaltion alueelle , vaan Marylandin ja Virginian osavaltiot lahjoittivat molemmat hanketta varten yhtenäisen alueen.

Washington DC on täynnä mahtavia nähtävyyksiä

Kaupunkia suunnittelemaan palkattiin Euroopassa arkkitehtuuria opiskellut majuri Pierre L`Efant. Washington DC koko asemakaava lähtee kaupungin keskustassa olevasta ristinmuotoisesta erittäin laajasta puistoalueesta. Kun ristiä katsotaan pituussuunnassa, on toisesta päässä  Capitol ja toisessa päässä Potomac-joen rannalla oleva Lincoln Memorial. Nämä  kohteet yhdistää toisiinsa leveä puistojen ja lampien reunustama suora kävelyväylä, joka on nimeltään The Mall. Välimatkaa näiden kahden kohteen välillä on noin 3.5 kilometriä eli mittasuhteet ovat todella suuret.

Toisessa lyhyistä sakaroista on Ellipsipuisto, jossa sijaitsee mm Valkoinen talo ja toisessa Potomacin puisto ja Jeffersonin muistomerkki. Aivan ristin keskeltä löytyy puolestaan Washington Muistomerkki.

Valkoinen talo, White House, Yhdysvaltain presidentin virka-asunto

Valkoinen talo on kiistatta yksi maailman tunnetuimmista rakennuksista. Yhdysvaltain presidentin virka-asunnon, Valkoisen talon, rakentaminen aloitettiin vuonna 1792 . Se on toiminut kaikkien USA:n presidenttien, paitsi George Washingtonin virallisena asuntona. Yhdysvaltain kolmas presidentti Thomas Jefferon ( 1801-1809, muutti taloon syksyllä 1801 ja asui ensimmäisenä siellä koko virkakautensa.

Yleisesti esitetään, että Jefferson on vastuussa siitä, että tämä merkittävä rakennus kuten moni muukin edustaa uusklassista tyylisuuntaa. Joonialaisten pylväiden koristamassa Valkoisessa talossa on kaikkiaan 132 huonetta, joista 25 on presidentin perheen yksityisinä asuintiloina. Suurempia juhlatilaisuuksia varten talossa on kaksi juhlasalia, East Room ja  State Dining Room.

Thomas Jeffersonin muistomerkki

Thomas Jeffersonin syntymän 200-vuotispäivän muistoksi rakennettiin hänen nimeään kantava, vaikuttava muistomerkki.  Tidal Basininlahden äärellä sijaitseva muistomerki on saman kohtisuora akselin toisessa päässä, jonka toisessa päässä on valkoinen talo. Muistomerkin sisällä on suurikokoinen, 5.8 metriä korkea, pronssinen Jeffersonin patsas. Muistomerkin arkkitehtuuri on saanut vahvat vaikutteet Jeffersonin oman kartanon, Monticellon, rakenteista.

Washington Capitol

The Mallin toiseen päähän ( sen rakennustyöt käynnistettiin vuonna 1793 ) uusklassiseen tyyliin rakennettu Washington Capitol on varmasti Yhdysvaltojen tärkein ja varmasti yksi maailman tärkeimmistä hallintorakennuksista. Siellä kokoontuvat nimittäin Yhdysvaltain kongressin molemmat kamarit eli senaatti ja edustajainhuone, joiden päätöksillä on merkitystä Yhdysvaltojen ohella koko muullekin maailmalle.

Capitol on saanut nykyisen muotonsa monien rakennusvaiheiden jälkeen. Rakennustöiden ensimmäisessä vaiheessa siinä ei ollut muun muassa siipiä eikä suurta valkoista kupolia, mikä tekee siitä todella vaikuttavan näköisen rakennuksen.Kupoli rakennettiin rakennukseen 1860-luvulla Yhdysvaltain sisällissodan aikoihin. Osa Capitolista on avoinna myös yleisölle.

Abraham Lincolnin muistomerkki

Presidentti Abraham Lincolnille pystytettiin The Mallin toiseen päähän, lähelle Potamac-joen rantaa, muistomerkki vuonna 1922. Lincoln oli erittäin ihailtu, mutta samaan aikaan myös erittäin vastustettu presidentti. Kun orjuutta vastustaneesta Lincolnista vuonna 1861 tuli presidentti, tämä johti ensin elävaltioiden eroamiseen Unionista ja lopulta sisällissotaan 1861-65. Lincoln salamurhattiin 1865 ja 8 kuukautta myöhemmin orjuus lakkautettiin.

Lincolnille rakennettu mahtava marmorinen muistomerkki tuo mieleen lähinnä doorilaisen temppelin. Muistomerkin keskiaulaa hallitsee Lincolnin suuri istuva hahmo (kts kuva ylempää ). Patsaan takana on teksti: ” Abraham Lincolnin muisto säilyy ikuisesti tässä temppelissä ja sen kansan sydämessä, jolle hän pelasti unionin.

Washington Monument-monumentti

Kaupungin korkein rakennus on 169 metriin kohoava, kaupungin perustajan ja Yhdysvaltain ensimmäisen presidentin, George Washingtonin kunniaksi, vuosina 1848-1884 rakennettu Washington–monumentti. Monumentti sijoitetiin aiemmin mainitun puistojen muodostaman ristin keskipisteeseen. Obeliskiin sijoitetulla hissillä pääsee 152 metriä korkealle. Korkeuksista avautuu upea näkymä yli kaupungin, josta puuttuu yhdysvaltalaisille suurkaupungeille tyypillinen pilvenpiirtäjien muodostama Down town. Tämä ei ole mitään sattumaa, vaan se perustuu kongressin päätökseen rajoittaa rakennettavien rakennusten korkeutta ja kokoa.

Toisen maailmansodan, Korean sodan ja Vietnamin sodan muistomerkit

Lincolnin monumentin ja edessä on pitkä allas “Reflecting Pool”, jonka varmaan moni muistaa ainakin elokuvasta Forest Gump . Heti sen jatkeena Washington monumentille päin kuljettaessa on Toisen maailmansodan muistomerkki.

Altaan oikealta puolelta löytyy myös vaikuttava Korean veteraanien muistomerkki. Altaan toisella puolella samalla kohtaa on ehkä vieläkin vaikuttavampi Vietnamin sodan veteraanien muistomerkki. Paikalla on patsas ja erillinen 90 asteen kulman tekevä muuri, johon on laitettu 58.256 sodassa kaatuneen nimet.

Smithsonian institut

Kuten edellä olevasta on jo varmasti käynyt ilmi, Washingtonissa on riittää nähtävää, vaikka vielä ei ole edes mainittu sen mahtavia museoita, joista pääosa on sijoittunut Washington Monumentin ja Capitolin välisen puistoaleen reunoille.

Museoista puhuttaessa ei voida olla mainitsematta Smithsonian instituuttia, joka hallinnoi peräti 16 museota sekä gallerioita ja tutkimuskeskusta. Varat (500.000 dollaria), jolla instituutti perustettiin, tulivat vuonna 1835 tehdyllä lahjoituksella. Lahjoituksen antoi englantilainen tiedemies James Smithson, joka ei ollut koskaan edes käynyt Yhdysvalloissa.

Instituutin museoihin kuuluvat mm. seuraavat museot: National Gallery of Art, Museum of National History, National Postal Museum, National Museum of Natural History ja Air & Space Museum. Merkille pantavaa on vielä sekin, että kaikkiin näihin museoihin on lahjoitusvarojen ansiosta vapaa pääsy.

Air and Space Museum eli Ilmailu- ja avaruusmuseo

Museoista mielenkiintoisimpia ja samalla maailman merkittävimpiä jolleimerkittävin  omalla alallaan on varmasti Air and Space Museum. Näin voi sanoa sillä perusteella, että sieltä löytyy Wrightin veljesten rakentamasta maailman ensimmäisestä lentokoneesta aina kuulentojen kalustoon.

Nähtävillä ovat mm. Charles Lindbergin Spirit of St. Louise ( kts kuvaa ylempänä ), jolla suoritettiin ensimmäinen yksin tehty Atlantin ylitys lentokoneella. Täältä löytyvät myös saksalaisten toisessa maailmansodassa käyttämät V1 ja V2 raketit puhumattakaan Enola Gaysta, jota käytettiin ensimmäistä atomipommia Japaniin pudotettaessa. Täältä löytyvät myös avaruuden valloituksessa käytetyt välineet koko laajuudessaan ja mahtavuudessaan  aina      “Enterprise” sukkulaa myöten.

National Museum of Natural History eli Luonnonhistoriallinen museo

Jos esimerkiksi dinosaurukset kiinnostavat, kannattaa vierailla National Museum of Natural Historyssa, jossa on nähtävillä valtavia dinosaurusten luurankoja aina 210 miljoonan vuoden takaa. Dinosaurushallin keskellä on 90 jalkaa pitkä Diplodocus longus, joka löydettiin Utahista vuonna 1923. Vähintään yhtä mielenkiintoinen on monista elokuvistakin tutun Tyrosaurus Rexin hurjan näköinen luuranko.

Museon toinen kerros on omistettu mineraaleille. Nähtävänä on mm. kuusta tuotuja kiviä. Korusalissa on näytteillä mm. kuuluisin henkilöiden upeita koruja sekä suurin tunnettu sininen timantti, joka kantaa nimeä Hope. Samassa kerroksessa on myös hyönteistarha, jossa voi nähdä erilaisia eläviä hyönteisiä.

Arlingtonin sotilashautausmaa Virginia

Myös varsinaisen kaupungin alueen ulkopuolelta löytyy nähtävää. Käymisen arvoinen on ainakin Arlingtonin sotilashautausmaa, joka sijaitsee Lincoln muistomerkin kohdalla Potomac-joen vastakkaisella rannala Virginian osavaltion puolella. Hautausmaa perustettiin  Amerikan sisällissodan aikana vuonna 1864 alueelle, joka kuului Etelävaltioiden kenraalille Robert E. Leelle.

Tuon jälkeen sen maihin on hauduttu kaikkiaan jo peräti 320.000 vainajaa ja lisää haudataan 27 vainajan päivävauhdilla. Tänne on hauduttu Yhdysvaltain entinen,  Dallasissa salamurhattu, presidentti John F. Kennedy, jonka haudalla palaa ikuinen tuli. Täältä löytyy myös hänen veljensä Robert Kennedy, joka hänkin tuli salamurhatuksi.

Hautuumaan alueella sijaitsee myös Yhdysvaltojen merivoimien muistomerkki eri sodissa kaatuneiden kunniaksi. Muistomerkki tunnetaan nimellä Ivo Jima. Nimensä se saanut Iwo Jiman saaresta, joka on Volcano saarten pääsaari Tyynellämerellä. Patsas kuvaa tilannetta,kun yhdysvaltalaiset sotilaat pitkien ja armottomien, japanilaisten sotilaiden kanssa käytyjen,  taistelujen jälkeen saivat saaren haltuunsa ja nostivat sen merkiksi maansa lipun.

George Washingtonin kotitila Mount Vernon Virginia

Matkaajalla on mahdollisuus käydä tutustumassa useaan otteeseen esillä jo olleen George Washingtonin Virginian puolella sijaitsevaan suureen kotitilaan Mount Vernoniin, jonka hän peri 1752. Tilan pinta-ala oli  alunperin noin 4.000 ha, mutta hänen solmimansa avioliiton jälkeen se kasvoi vielä 7.000 hehtaarilla. Hänellä oli maatilan töissä yli 100 orjaakin.

Milloin matkustaa Washington D.C:n?

Tästä painamalla näet Washington D.C.:n tämän hetkisen sään sekä 10-päivän ennusteen. Näet myös kaikkien 12 kuukauden keskimääräiset ylimmät ja alimmat lämpötilat.

Jaa

Leave a comment

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Your email is never shared. Required fields are marked *